BMW iX3 – langturstest


BMW har i mange år bygget den lille BMW i3 elbil. BMW har derfor god erfaring i at bygge elbiler. Den noget større X3 model har kunne fås med forskellige drivlinjer i en del år. Det er ikke nogen ny model, men nu er den kommet med mulighed for at vælge den med 100% elektrisk drivlinje. Det er grundlæggende en almindelig BMW X3  “bygget om” til elbil. iX3 er en forholdsvis stor og tung bil med stort frontareal og SUV design. Disse elbiler plejer at være rimeligt “tørstige”, hvilket vil sige højt strømforbrug – kort rækkevidde i forhold til batteri størrelse – langsom opladning “km/t”.
Er en stor tung bil som iX3 noget værd, hvis man kører på langtur, eller bruger den for meget strøm når man kører på autobahn? 

Det satte vi os for at se nærmere på og derfor faldt valget på iX3 da vi skulle vælge en elbil til, at køre os til IAA biludstillingen i München i September. Vi var så heldige at kunne låne en pressebil til turen..

God plads i kabinen:
iX3 er en stor bil med god plads i kabinen og med stor bagklap så man har let adgang til det store bagagerum. Så der var masser af plads til vores weekend tasker og tasker med fotogrej. Bilen opleves 100% som en BMW. Kvaliteten er god, ting virker logisk placeret og den kører godt.


Jan der normalt ikke er fan af biler i SUV design og størrelse, men blev hurtigt begejstret for at køre iX3

Vi startede med 100% opladet batteri:
Turen startede med fuldt batteri i Billund og gik mod den tyske grænse. Vi havde ikke planlagt ladestop på forhånd. Bilen har en rækkevidde på 460km ifølge WLTP og derfor gik der nogle hundrede km, inden vi begyndte at se efter ladestationer. Bilens GPS tilbyder ikke at foreslå ladestationer undervejs på en planlagt rute. Derfor var det godt at vi var 2 afsted så passageren kunne finde lade stop mens vi kørte. 

Første ladestop:
Vi valgte at holde lade stop på en Allego lynladestation allerede efter 250km med over 100 km rest rækkevidde, da vi trængte til at strække benene og få lidt at spise fra vores medbragte kølebox. Med ladebrik startede opladningen uproblematisk og bilen nåede hurtigt lade effekt på 155kW og det er godkendt.


Fri hastighed på autobahn:

Med 286 hk har man altid rigeligt med kræfter til at foretage overhalinger og bilen er meget rap, uden dog at være voldsom ved acceleration. Vi kørte efter hastighedsgrænserne, dvs. 80/110/130 km/t i Danmark og op til bilens max hastighed på 180 km/t i Tyskland hvor der var fri hastighed. Sensommer/efterårsvejret var meget varmt og temperaturen var op til 30 C. Der var en del vejarbejde, hvor vi max kunne køre 80 km/t. Høje temperaturer og lav hastighed er godt for rækkevidden, men vi havde til gengæld også kørt en del med tophastighed, så det overraskede os, at den store bil holdt et gennemsnitligt forbrug på omkring 190 Wh/km. Vi havde forventet at forbruget var noget højere. Vores hotel nord for München blev nået med et ladestop mere, dvs. 2 ladestop for at køre de ca. 830 km hvilket er absolut godkendt, med tanke på at vi havde kørt forholdsvis hurtigt en del af tiden.

Hotel “Auszeit Himmelkron” ligger lige ved en lynladestation:
Vi havde valgt et hotel der lå lige på vores rute mod München og hvor der meget bekvemt lå en lyn ladestation. Vi ankom til vores hotel og satte bilen til at lade. Efter vi havde tjekket ind på hotellet og taget lidt billeder ved lynlade standeren, var bilen færdig med at lade, så vi var sikker på at have 100% rækkevidde dagen efter. Vi spiste medbragt aftensmad fra vores kølebox.

Lademulighed for besøgende elbiler ved IAA messen:
Næste dag kørte vi fra hotellet til IAA i München. En strækning på små 250 km. 
Efter at have faret lidt vild omkring München, fandt vi vejen til den store messe. Vi kørte ind på P pladsen og spurgte en venlig medarbejder om det var muligt at lade bilen, mens den holdt parkeret. Jo det var der, hvilket vi blev meget positivt overrasket over. Hun viste os hen til en række af ladestandere der var sat op til lejligheden på græs parkeringen. Opladningen var gratis.
Det skulle dog senere vise sig at der var fejl på netop vores lader, der var stoppet kort efter vi havde sat opladningen i gang. Når vi holder et nyt sted, med en ny bil, venter vi normalt altid et par minutter for at tjekke, om opladningen fungerer. Men vi var faldet i snak med en pensioneret tidligere BMW medarbejder og derfor glemte vi alt om at tjekke om bilen ladede.


En snak om udvikling af den lille BMW i3:
Den person vi faldt i snak med da vi havde parkeret og gik mod indgangen, var pensioneret fra BMW. Han havde arbejdet med udvikling af den lille BMW i3. Han bragte selv emnet op om BMW havde “sovet i timen” efter udviklingen af BMW i3. Og om udviklingen var “gået i stå” mht udviklingen af BMW elbiler. Grunden til at man ikke var gået videre med andre 100% elbil modeller dengang var, at der simpelthen ikke var nok købere dengang og derfor havde de indstillet udviklingen af ny elbil modeller og blot fokuseret på at opgradere den lille i3 til bedre rækkevidde gennem tiden. Nu er der købere og nu kommer de med modeller, f.eks. den ny iX, der er en elektrisk SUV i “ministerbil størrelse”.

Vores dag på udstillingen:
Vi havde en god dag på messen, hvor vi talte med folk med stor viden om opladning, ladenetværk, nye bilmodeller osv. Messen foregik udover i messehaller, også i centrum af München. For at komme derhen kunne man enten tage en elektrisk shuttlebus eller låne en ny elbil. Man kunne bestille prøvekørsler på messens app. Vi ville gerne prøve f.eks. Mercedes EQS, men da vi endelig fik messens app til at fungere, var de fleste elbiler allerede fuldt booket. Dacia Spring var ledig, så vi snuppede den lille, knap så rappe og ret basale bybil til turen på ca. 9 km og retur. Vi havde en sjov tur i den lille elbil, der på trods af en lille elmotor faktisk er ret sjov at køre i byen. Mere om denne elbil, på et senere tidspunkt.
Der var flere områder med udstillede biler i byen og vi fik set mange interessante biler i byen, hvor der iøvrigt var mange politifolk pga demonstranter. Vi fik også helt tilfældigt set hvordan en selvkørende bus oplevede mødet med et udrykningskøretøj. Her var der plads til forbedring. 

Hjemtur til hotellet – Møde med BMW testkørere:
På hjemturen måtte vi tage et ladestop på vejen, da der ikke var kommet noget strøm på bilen, da vi holdt parkeret ved IAA. Vi fandt en lynlader lige nord for München og startede opladningenl. BMW’en ladede igen som forventet.
Efter vi havde sluttet bilen til, kom der en BMW i4, (ny 5 dørs BMW elbil). Chaufføren var testkører for BMW, hvilket må siges at være noget af et drømmejob. Vi spurgte ham naturligvis om, hvordan man bliver testkører og det var gennem lang ansættelse hos BMW og gennem deltagelse i adskillige kurser at han var nået til at blive testkører. Han var meget snakkesalig og fortalte meget om bilen og hvordan de test kørte deres biler. 1000 km bliver det til om dagen med 3 forskellige chauffører. På den måde når de hurtigt 150.000km, hvorefter bilen bliver adskilt. analyseret og mange dele genbrugt. Han var meget interesseret i, at høre vores mening om den adaptive fartpilot og bilen generelt. Der var selvfølgelig nogle ting han ikke måtte fortælle os, men det var et meget positivt møde, så på den måde var det faktisk heldigt at lade standeren på messen havde en fejl, så vi måtte tage det ekstra lade stop. Han tog vores anbefalinger vedr. oplade planlægning på GPS og andre små justeringer og forbedringer “med hjem”.
Da vi ankom til hotellet og satte bilen til at lade, kom der faktisk igen en testkører i en anden BMW i4, denne gang en M50, der er den kraftigste model, med 544 Hk.

Hjemtur:
Hjemturen næste dag gik også helt uden problemer. Vi havde en bagkant da vi begge skulle deltage i festligheder, så vi holdt høj hastighed hvor det var muligt og ladede de samme steder som på turen ned.

Adaptiv fartpilot og lane assist:
Den adaptive cruise control er meget fint afstemt. Hastigheden sættes automatisk efter skilte / gps og det klarer bilen ret godt. Der var kun få steder hvor bilen satte forkert hastighed. Line assist klarede også fint arbejdet selvom vejarbejde og striber nogen gange bevirkede at bilen “gjorde modstand” når man ville følge vejens forløb.
Hvis man holder let på rattet, når det går ligeud, kan bilen godt give advarsel “at man skal holde hænderne på rattet”, selvom man har begge hænder på rattet.
Ved kørsel i kø under 10 km/t giver bilen ingen alarm selvom man ikke holder på rattet og derfor kan man køre langt tid i kø ved at overlade kørslen til bilen. Det er meget komfortabelt, men man skal naturligvis overvåge og var klar til at gribe ind.

Batteritemperatur:
Batteri termometeret i instrumenthuset lå på den ideelle temperatur under hele vores test.  Da vi over længere strækninger kørte op til 180 km/t i 30 C sensommervejr, tænker vi ikke at man vil få udfordringer med hensyn til varmt batteri. 

Strømforbrug ved motorvejskørsel:
Betingelser, 15-30 C og meget let vind.
Bilen brugte totalt under 20 kWh/100 km på vores tur til München og retur. Vi kørte både i kø og op til 180 km/t på autobahn. 

iX3 kører og føles som “en rigtig BMW”. God kvalitet og køredynamik. Ting som at fjernbetjene op og i lukning af bagklap og vindue/soltag fra nøglen er muligt på den testede model.

Opladning:

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er lT0upK61RKUi4m59XNA77tpYppCUCUGWa7uibPciuG0e_ZdlWxVFNPSZ9D0hbdgoFDcfVLJ3PhX9ZV-N3IcPHwPfh3jBZVhYQm93YvQYNQcGznV7Oc7bWdsKItr5wIlksufixxJB=s0

Vi ladede med op til 155 kW og oplevede ingen problemer med ladningen. Vi oplevedeproblem med opladning på P pladsen ved IAA standsede, men det tilskriver vi at lade standeren var defekt.

App:
BMW har en god app til deres biler. Vi havde dog nogle problemer med at komme i kontakt med den, muligvis pga. dårlig mobildækning. Det resulterede i, at vi ikke fik besked da ladestanderen fejlede mens vi holdt parkeret på messen.

Apple Carlpay – Android Auto
Apple Carplay fungerede fint, med tilfredsstillende skærmopdateringshastighed. Vi fik ikke testet android auto.

Pris:
BMW iX3 er prissat fra ca. 500.000kr og bilen vi kørte i kostede 512.750kr + automatisk anhænger træk til 13.750kr.
Med start prisen på ca. 500.000kr er iX3 et spændende og oplagt alternativ til biler som f.eks. Tesla Y.
Vi så på biludstillingen at der er en faceliftet model på vej af af iX3.

Plusser:
Mulighed for elektrisk trækkrog til 750kg
Meget støjsvag og behagelig rejsevogn i god kvalitet
God plads

Minusser:
Bilens navigation tilbyder ikke at planlægge ladestop.
Vi savnede lændestøtte i forsæderne.
Ingen frunk.

Konklusion:
Vi må sige at iX3 er en meget bedre elbil end vi havde forventet. En helt fantastisk rejsevogn, der er meget støjsvag selv ved tophastigheden der er elektronisk begrænset til 180km/t. Den føltes slet ikke som en bil skabt til benzin/diesel “ombygget” til eldrift. Det er en elbil som vi begge gerne ville eje.

Vores videoanmeldelse af iX3 kommer snarest

Join the Conversation

2 Comments

  1. Fed test. Ps der er mulighed for at få gps til at vide ladepunkter. Man skal bare logge ind via bmw charging appen på bilen infotaiment.

  2. I skriver at “Bilens GPS tilbyder ikke at foreslå ladestationer undervejs på en planlagt rute.”
    Det gør min IX3 Charged Plus fra juni 21

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *