To elbil-tosser med en rimelig sindsyg idé
En dag i slutningen af februar 2019 talte vi om, at det kunne være super fedt at tage til biludstillingen i Geneve, for at se alle de nye elbil-nyheder.
Men turen derned skulle selvfølgelig foregå i elbil. Ikke i en Tesla, det ville jo være alt for let. Men i en “almindelig” elbil. Derfor valgte vi Jans Hyundai Ioniq electric til turen.
Vi havde på den måde i kådhed lokket hinanden til at køre en lang tur på 3.200 km på en forlænget weekend, i en elbil med et forholdsvis lille batteri, gennem lande hvor vi ikke var sikker på, hvordan man lader. Da vi fortalte venner og familie om hvilken tur, vi ville køre, grinede de og sagde at vi var skøre. Derfor begyndte vi at få lidt kolde fødder …for,
… Kan man køre 1.600km i “et stræk”, i en elbil med lille batteri ?
… Kan man køre de 3.200km på en forlænget weekend og stadig nå at komme på udstilling?
… Ville vi opleve problemer undervejs?
… Ville der være kø ved ladestanderne i udlandet?
… Virkede ladestanderne eller ville vi strande ude i den tyske udørken?.
… Stod ladestanderne tæt nok, til at vi kunne nå fra den ene ladestander til den næste?
… Hvordan betaler man for ladning udenfor Danmark?
… Skulle vi have en mængde ladekort?
Hvad skulle vi forberede?
Vores bekymring gjorde at vi tænkte, at det nok ville være en god idé at forberede os på hvad, der ventede os.
Vi kiggede på hjemmesiden abetterrouteplanner.com. Det er en rigtig god hjælp, når man vil planlægge en rute med mange ladestop. Her indtaster man biltype, temperatur, vind, max hastighed og en lang række andre ting. Udfra dette planlægger hjemmesiden ruten, inkl. ladestop. Man får rimelig detaljerede informationer om, hvor langt tid man skal lade hvert sted og hvor langt tid det tager at køre.
Vi tjekkede, at vi kunne lade med NewMotion/Plugsurfing på alle stederne og vi sikrede også at vi havde en plan B, dvs. en ladestander i nærheden, hvis det skulle vise sig, at noget ikke fungerede. Ruteplanen spåede at turen på de små 1600 km inkl. ladestop ville tage 24 timer, pga modvind, regn og lav temperatur.
Vi havde inden turen forberedt lidt mad til at lave undervejs, da vi ville få mange korte ladestop. Vi havde hos FDM købt en Vignette til at køre på motorvej i Schweiz. (Man kan også købe den ved indkørslen til Schweiz) Vi havde ikke købt de tyske miljømærker, da vi ikke skulle køre i de tyske byer.
En fantastisk uproblematisk og lang køretur mod Frankrig
Torsdag aften kørte Jan fra Bagsværd til Uvelse og hentede Poul. Herfra begyndte turen kl. 18.15 med omkring 90% på batteriet. Vi havde valgt dette tidspunkt, så vi kunne nå vores overnatningssted i Frankrig inden de lukkede og for at passere de store tyske byer udenfor myldretiden. Vi havde en tur på ca. 24 timer foran os, og havde derfor sovet til middag, for at være friske til den lange tur. Første stop var ladestanderen i Korsør. Vi havde besluttet os til at køre med almindelig motorvejshastighed og ankom med 13% tilbage på batteriet efter 133 km kørsel. Efter 19 minutters ladning var vi klar til at køre videre med 80% på batteriet. Stemningen var høj. Nu gik turen videre over Fyn og sydpå gennem Tyskland, gennem Schweiz og mod vores destination i Frankrig 20 km fra Geneve. Vi ladede mange gange undervejs. Hele turen tog præcis de 24 timer, som ruteplanneren havde forudsagt. Vores køretid var 18 timer og vores totale ladetid inkl. “fumletid” var 6 timer. Vi kørte i kraftig modvind og regn med temperaturer på fra omkring 5C til -3C. Vi havde ingen problemer, men på et tidspunkt, midt i Kasselbakkerne fredag morgen tog vi en afkørsel 400 meter “for tidligt”, hvilket resulterede i en omvej på 30 km. Derfor er det godt at have en lille buffer og ikke gå efter at ankomme til ladestandere med 0%, når man ikke er stedkendt. Da vi havde sat bilen til at lade her, valgte vi at spise morgenbrød, med juice og frisklavet kaffe og the fra vores 12V elkoger.
NewMotion ladekortet fungerede uden problemer alle steder. Vi prøvede også at bruge Manigau app’en, den har vi brugt uden problemer i Danmark, men vi havde lidt udfordringer, pga. dårlig mobilnetværk i Tyskland. En enkelt ladestander (Lüneburger Heide) stoppede midt under ladningen uden at vi opdagede det. Vi kunne starte den igen, men det betød at den ladepause kom til at tage hele 44 minutter, inden vi var klar til at køre. Men der var rigtigt mange UFC (ultra fast chargers) hvilket gjorde, at vi kunne udnytte den forholdsvis høje ladehastighed som Ioniq kan lade med.
Kasselbakkerne var en fornøjelse. Når vi kørte med fartpilot, mærkede vi slet ikke, når det gik kraftigt op og ned ad bakke. Og Ioniq accelerer også fint op ad Kassselbakkerne.
Vi overnattede i et dejligt mobilhome på en campingplads i Frankrig 20 km fra Geneve. Her kunne vi parkere på en teltplads hvor vi fik adgang til gratis strøm fra et blåt CEE stik, så det var jo herligt. Vi ankom her kl. 18.15 om aftenen.
Vi var på Geneve biludstillingen hele lørdagen.
Fastkørt bil i mudder. Hjemtur i medvind, regn sol sne og fra 15C til 0C
Hjemturen startede søndag morgen kl. 7:30. Det havde regnet langvarigt og kraftigt. Bilen holdt parkeret på en teltplads for at kunne få strøm og da vi gik hen mod bilen kunne vi godt mærke at lerjorden var meget sumpet, blød og smattet. Vi forsøgte forsigtigt at køre bilen frem, men det smattede underlag kvitterede med at bilens forhjul spandt og bilen gled sidelæns, idet pladsen var lidt skrå. Det lykkedes dog heldigvis efter en del skubning at få bilen fri, så vi kunne køre. Så gik det hjemad med vind i ryggen, hvor vi havde haft modvind på vejen ned. Vi holdt høj hastighed, hvor det var muligt og var hjemme i Danmark kl. 6 om morgenen og hjemturen havde således taget 22½ time.
Hjemturen foregik i temperaturer fra ca. 0 C til 15C, samt frost da vi kom til Danmark. Vi oplevede både kraftig regn, solskin og kraftigt snevejr på hjemturen. Vi planlagde ikke hjemturen, men kørte til samme ladestandere, som på udturen. Et sted stod der dog ingen ladestander på den modsatte side af motorvejen, hvor vi havde ladet på udturen. Og det var ikke lige til at køre over på den modsatte side. Vi fandt i stedet en anden ladestander i nærheden, med en meget lille omvej. Et andet sted (Fastned) virkede UFC ladestanderen ikke, men der stod en 50kW ladestander ved siden af, så det var ikke noget andet problem end at det tog lidt længere at lade.
Hvor mange ladestop havde vi på de ca. 1600 km og hvordan klarede bilen turen?
Vi må sige, at bilen har klaret turen uden problemer. Vi oplevede dog, at den adaptive fartpilot slog fra, da vi havde kørt i snevejr i et stykke tid på vejen hjem. Da vi holdt for at lade, kunne vi se, at der sad over 1,5 cm hårdt sne på fronten af bilen, hvor radaren sidder. Da sneen blev fjernet fungerede den adaptive fartpilot igen.
På hele turen overvågede vi batteritemperatur, via en app’en torquepro og en OBDII læser. Vi kunne se hvilket trin batterikølingen kørte på. Men på trods af høj hastighed op ad Kassel bakkerne og at vi nogen gange kørte med bilens tophastighed (166km/t – skal jo prøves i Tyskland hvor det er lovligt 🙂 ) og selvom vi kørte/ladede uden stop i 24 timer, så var temperaturen på intet tidspunkt høj og blæseren, der køler batteriet kom på intet tidspunkt over trin 6 ud af 9, der er max. Bilen virkede komplet ligeglad med at blive presset over længere tid, den leverede konstante og forudsigelige ladehastigheder, uanset hvad vi udsatte den for.
Vi kørte 24 timer fra torsdag aften til fredag aften og igen 22½ time fra søndag morgen til mandag morgen. Vi var trætte efter den lange tur, men havde ikke ondt i ryggen, nakken eller lignende af at køre i bil i 46½ time over en weekend og det er også absolut godkendt.
Bilens lille batteri på 28kWh betød mange ladestop. Vi havde faktisk ialt 14 ladestop. De var til gengæld meget korte, specielt ved UFC ladere.
Hvorfor kun køre ca. 100-130 km mellem ladestanderne?
Bilen har en realistisk rækkevidde om sommeren på over 200 km, Men ved motorvejshastighed om vinteren er rækkevidden nærmere omkring 160 km. Man kan dog ikke regne med at udnytte alle disse 160km. Hvis vi ville ankomme til laderen med en buffer / sikkerhed på 20% og forlade den ved 80% for at have hurtigst ladning, så har man en rækkevidde mellem ladestanderne på ca 100 km ved motorvejshastighed om vinteren. Nogle gange kørte vi dog lidt længere mellem ladestoppene og måtte derfor lade lidt ekstra. Der var også en del gange, hvor vi fik ladet lidt for meget, grundet uopmærksomhed.
Batterikøling
Ioniq har en simpel aktiv luftkøling af batteriet. For at klare at køre og lade uafbrudt i langt tid, er det en stor fordel, at bilen har batterikøling. Nogle elbiler har ikke batterikøling og det er muligvis ikke noget problem ved den daglige transport i Danmark. Men på langtur kan man opleve at ladehastigheden nedsættes, hvorfor man skal afsætte meget ekstra tid og tålmodighed. Vi er kraftigt fortaler for at, der er aktiv batterikøling i elbiler.
Hvad kostede turen i strøm i udlandet?
På udturen var der gratis strøm ved 2 Clever ladestandere i Nordtyskland. Vi havde ikke valgt ladestandere pga. pris, men blot valgt dem, som abetterroutepplanner.com havde foreslået. Vi kunne konstatere, at der var stor forskel på strømprisen afhængig af udbyder. Så vil man billigt afsted, er det en god idé at tjekke pris på forhånd og planlægge ruten ud fra det.
Tur – retur kostede turen i udlandet totalt ca. 1.100,- kr. Hertil kom strøm i DK.
Strømforbrug
Ved hver ladestop skrev vi kørt distance ned samt hvor meget vi havde ladet og hvor langt tid det havde taget.
Hvad spiste vi på turen?
Vi havde købt brød, smør og meget forskelligt pålæg, samt suppe, nudler, kaffe/the som vi kunne nyde undervejs vha. en 12V elkoger, som vi havde medbragt. På den måde skulle vi ikke vente i restauranter og det var også meget billigere at spise det medbragte mad. Vi havde også medbragt omkring 10 liter drikkevand fra hanen derhjemme, samt Cola og juice.
Kan man tage sin elbil på sommerferie ned gennem Europa?
Skal man på langtur gennem Europa, skal man forberede sig med at have ladekort til udlandet. F.eks. Maingau (Einfach Strohm Laden) NewMotion eller Plugsurfing. Der er ladestandere på rigtigt mange rastepladser, men det er en rigtig god idé at planlægge ruten med f.eks. abetterruteplanner.com.
Hvis elbilen ikke har batterikølling, er det vigtigt, at man ikke kører for hurtigt. Men hvis bilen har en god batterikøling, behøver man ikke tage hensyn til det. Hvis man vil hurtigt frem, kan man overveje hvilken hastighed man skal køre med. Nogle elbiler er ikke så aerodynamiske, hvorfor høj motorvejshastighed æder forholdsmæssigt meget på rækkevidden. Vi havde en fantastisk tur og vil gerne gøre det igen.
Meget interessant og opløftende beskrivelse.
Nu tør man jo selv.
Det vil det være rigtig positivt, hvis sådanne historier kan inspirere andre til at tage turen :-). Vores erfaring er, at det sagtens lader sig gøre, hvis man lige gør en smule forarbejde i form af research omkring ladesteder og ladekort. Vi hører gerne fra dig, hvis du har spørgsmål eller bekymringer inden en eventuel tur!
Hvilke ladekort kom I så rent faktisk til at bruge og er Clevers ladere i Nordtyskland stadig gratis med Dansk Cleverabonnement.