Intro 

NIOs biler er ikke synlige i bybilledet herhjemme –  men det skyldes nok primært prissætningen, for efter nogle dage i den her ET5 Touring, så er det godt nok svært at finde hullerne i osten.

ET5 Touring starter ved 424.000 kr (m/ BaaS) – bilen vi har til test har alt i udstyr, og koster svimlende 740.000 kr.

ET5 Touring er en 4.79 meter lang og 1.96 meter bred stationcar – og vi mangler i den grad stationcars på elbilmarkedet. Men selvom udbuddet er relativt lille, så bliver salget altså bremset af den høje pris.

Hvis vi sammenligner den med biler der har en forbrændingsmotor, så er 700.000kr+ absolut ikke uhørt i premium-segmentet – men NIO skal kæmpe med nogle helt andre spillere, hvor udbyderne jævntligt kommer med slagtilbud.

NIOs strategi har åbenbart været, slet ikke at følge prisudviklingen på markedet.

Udstyr

ET5 har et rigtig flot standardudstyr – men det skulle den også meget gerne til den relativt høje pris. 

Blandt andet har den ambientebelysning, panoramasoltag, Surround-sound system med Dolby Atmos, og NAD (NIO Assisted and Intelligent Driving) (Adaptiv fartpilot med lane assist).

Man kan tilkøbe aftageligt anhængertræk (1400 kg), andre lakeringer og fælge, og en Komfort-pakke der indeholder blandt andet ventilation og massage i forsæder, samt varme i bagsæderne og rattet.

Batteri og drive train

ET5 kan købes som hhv. ‘Standard Range’ med 75 kWh batteri og 435 km WLTP, eller ‘Long Range’ med 100 kWh batteri og 560 km WLTP

I stedet for at købe batteriet, kan man også vælge deres såkaldte BaaS-løsning (Battery-as-a-Service), hvor man ejer bilen, og lejer batteriet til enten 1299 eller 2199 kr/måned respektivt.

Med en for-motor på 150 kW, samt en bag-motor på 210 kW giver det en kombineret systemydelse på 360 kW (480 hk). Alle ET5 har samme motorisering, og den må siges at have rigeligt med kræfter til de flestes behov.

Opladning og rækkevidde

På papiret kan bilen lade med op til enten 150 eller 180 kW, alt afhængigt af hvilket batteri man har fået swappet på bilen. Under vores test har vi dog ikke opnået mere end 125 kW, selv efter mange timers kørsel ved motorvejshastigheder. 

Rækkevidden er angiveligt 560 km jf. WLTP – men i vores test har vi kun kunne opnå omkring 410 km på en fuld opladning, ved blandet kørsel. Vores forbrug har været mellem 23-25 kWh/100 km over de dage vi har testet bilen – det var ved temperaturer på mellen 12 og 20 grader, ofte i regnvejr.

Alle NIOs biler kan desuden bruge Battery Swap. Der findes imidlertid kun én station i Danmark, og den ligger i Slagelse. Det var desværre ikke muligt at benytte os af denne mulighed, i det tidsrum vi testede bilen i. Praktisk talt betyder det, at man på en længere tur kan bruge battery-swap hvis man hurtigt vil videre, og hvis man kan leve med en længere spisepause, kan man i stedet benytte sig af hurtigopladning.

Interiør

Interiøret fåes i tre forskellige farver, enten ‘Onyx Black’ (testbil), ‘Sand’ eller ‘Cool Grey’. Alle er med ‘Haptex’ kunstlæder og stof, samt mikrofiber i loftet.

Materialerne på instrumentbordet og i dørene har en flot finish, og føles lækre og bløde at røre ved. 

Bag rattet + infotainment

Førerpladsen er prydet af centerskærmen på 12,8 tommer, i AMOLED-teknologi. Den har flot farvegengivelse og kontrast, og selve interfacet er flot og logisk opbygget. Betjeningen af skærmen foregår lidt som på en tablet. Man kan skifte mellem åbne Apps, swipe ind fra venstre side for at trykke på udvalgte genveje til f.eks. lys, anhængertræk mv., eller trække ned fra toppen for at få en oversigt over notifikationer og øvrige beskeder.

Der er ikke understøttelse af Apple Carplay eller Android Auto. Til gengæld har bilen en voice-assistent ved navn NOMI. Den sidder i midten over skærmen, og kigger nysgerrigt rundt i kabinen. Den ændrer f.eks sit “humør” afhængigt at om man hører musik eller kører i Sport-mode, osv. NOMI er en sød lille feature, men helt og aldeles unødvendig hvis man kigger kritisk på det.

Man finder nemt en god siddeposition, da førersædet kan indstilles i alle tænkelige retninger, og endda har en lægstøtte der kan forlænges. Det hele kan enten justeres fra de fysiske knapper på siden af sædet, eller fra skærmen i midten. Herfra justerer man også sidespejlene.

Som sagt, så sidder man godt foran – eneste minus er, at sædet ikke kan justeres særlig langt ned – jeg føler at jeg sidder med hovedet tæt på loftet. Konsollen i midten fylder også godt op, i den ellers rummelige kabine, så man kan ende med at gnubbe knæet mod konsollen.

Praktik

På bagsæderne finder vi også god plads – det føles rummeligt, dels takket være det enorme panoramaglastag. For at kunne sætte autostole ind, så skal man frigøre en lille lomme foran beslagene til ISOFIX. Den lomme skal man så folde op, så den ender med at skubbe lidt på sædet når man kommer med autostolen – bilens længde gør, at børnene har god plads bagi, så man undgår den snavsede bagbeklædning på forsæderne.

Bagagerum

En stationcar kendertegnes som regel ved at have et stort og meget reelt bagagerum. I ET5 er der 450 liter til rådighed – så det er acceptabelt uden at være prangende. Bagsæderne kan fældes ned 4-2-4, og ligger næsten helt plant.

Foran finder vi desværre ingen frunk.

Kørselsindtryk

På vejen føles ET5 meget kompetent. Den har et fantastisk vejgreb, og kører meget dynamisk og samtidigt komfortabelt. Selv hvis man presser den, har den en overbevisende kontrol – man føler ikke, at man kører på kanten af bilens egenskaber på noget tidspunkt.

I Sport+ har den alle 480 hk til rådighed, og den spurter fra 0-100 km/t på kun 4 sekunder. 

NIOs selvkørende funktion, NIO Pilot, er ikke helt på højde med f.eks. Teslas Autopilot. Den kører lidt mellem striberne i stedet for at køre centreret i vognbanen, og den justerer ofte farten op og ned. Man mærker det især som fører, at farten ikke holdes konstant. Når man nærmer sig forankørende, så sætter den hastigheden ned på en lidt hård måde – det kræver tilvænning, at skulle skifte vognbane i god tid, så man ikke giver sine medpassagerer en dårlig oplevelse.

Konklusion

Selvom bilen virker overbevisende på så mange punkter, så er det sidste argument stadig prisen. Den er desværre alt for høj, uanset om man vælger at købe eller leje batteriet. Det er synd, for helhedsindtrykket er så godt, og personligt tror jeg stadig meget på NIO – men måske mere ud fra et globalt perspektiv, end fra et dansk perspektiv.

Jeg håber, at vi med de nye Onvo-modeller kommer til at se mere til NIO herhjemme.

Join the Conversation

1 Comment

  1. Ærgerligt at I tester den eneste bil på markedet i Danmark som kan lave batteri swap, uden at det bliver rent faktisk testet.

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *