Markedet for elektriske varevogne er heldigvis også på vej i en god retning. Vi har set bud på varevogne fra både Volkswagen/MAN, Renault, Nissan osv., men de har alle haft den udfordring, at batterierne har været ganske små, bilens størrelse taget i betragtning. Se bare vores tur i MAN eTGE – en stor el varebil tilbage i 2019. Selv en “kort” tur til Göteborg krævede flere ladestop undervejs.
e-Deliver9 findes imidlertid med flere batteristørrelser fra 51,5 kWh op til 88,55 kWh. Med denne store varevogn fra Maxus kan du vælge mellem et varerum på enten 9,7 eller op til hele 11 m3. Prismæssigt starter den ved 445.000 kr. Den maksimalt tilladte totaltvægt er i alle tilfælde 3500 kg, med undtagelse af den højeste/længste model (L3/H3) som har en totalvægt på 4050 kg. Sidstnævnte kræver derfor “stort” kørekort. e-Deliver9 findes også som chassis, så du selv kan bygge din skræddersyede løsning.
Alle modeller har mulighed for at få anhængertræk monteret. Den kan tage op til 1500 kg med bremser, hvilket må siges at være godkendt. Man skal blot være opmærksom på, at vogntogsvægten højst er 4250 kg. Bilen kan med andre ord ikke fuldlæsses, samtidigt med, at man har 1500 kg på krogen.
Det faktum, at bilen kan fås i forskellige størrelser, og med forskellig batterikapacitet gør, at man bedre kan finde det rigtige kompromis mellem pris og anvendelighed. Det kan være, at man som tømrer har behov for en høj og lang varevogn, hvor der er plads til et lille mobilt værksted, men at man ikke har behov for at køre lange distancer, og så giver det ikke mening at slæbe rundt på et alt for stort batteri.
Tilbage i december 2021 fik vi lov til låne denne Maxus e-Deliver9 (L3/H2) til en test.
Bilen var bundfrossen da den blev hentet i Ballerup, men med fuldt opladet batteri, og dermed klar til en langtur. Første stop var i Roskilde, hvor et depotrum skulle tømmes fuldstændigt.
Det er altid med lidt sved på panden, og med en vis ærefrygt, at man skal få det store puslespil til at kunne pakkes ind i et varerum – men det er lige før varerummet i bilen var ligeså stort som depotrummet.
Varerummet er kæmpestort, og der er rigtig gode adgangsforhold, både fra siderne og fra bagenden. Skydedøre i begge sider gør, at man ikke skal bekymre sig om, hvilken rækkefølge tingene bliver pakket i. Et plant gulv med kroge til befæstigelse er godt, hvis bilen ikke er proppet med sager.
Med en (næsten) fuldt pakket bil, bliver kursen sat videre mod Clever/Eon i Fredericia. Bilens boardcomputer siger, at det godt kan lade sig gøre at nå destinationen. Men med minusgrader og motorvejshastighed kan det hurtigt ændre sig.
Hastighedsgrænserne kunne ikke helt følges, da topfarten er begrænset til 90 km/t i Eco-mode, og 100 km/t i normal-mode. De 100 km/t er en hård begrænsning, som ikke kan omgås. Ved vinterkørsel giver det heller ikke mening at køre hurtigere, da forbruget med en høj bil stiger eksponentielt.
Efter lidt mere end 100 km kørsel i stiv kuling, og ved 0 grader, kunne det hurtigt konstateres at Fredericia ville være at strække den lige lovligt meget – især i en bil man ikke kender grænserne for. Der bliver derfor gjort et kort hold i Korsør, som heldigvis var lige på vejen.
Instrumentering er som i en moderne bil. Den har et letaflæseligt instrumentpanel, der primært består af analoge visere. Den ene viser det øjeblikkelige effektforbrug i procent, og den anden viser hastigheden. Yderligere informationer fremgår af boardcomputeren i midten. Displayet har en fin opløsning, og er i farver.
Kabinen er flot og moderne indrettet, og førersædet har gode indstillingsmuligheder, så kørslen er behagelig. Man er dog ikke i tvivl om, at det er en varevogn man kører i, selvom den er relativt stille.
Med adaptiv fartpilot kommer man også ustresset frem – ind bag en lastbil eller bus, og så bare ellers derudaf. Med 150 kW motoreffekt, samt 310 nm, er der altid fint med overskud.
Denne bil havde 3 forsæder, så det var let at tage en lille ‘morfar’ under ladepauserne. Centerskærmen på 10 tommer understøtter Apple CarPlay, DAB+ mv, men desværre ikke Android Auto. Den har også bakkamera som er en kæmpe hjælp for personer, der ikke kører stor varevogn til daglig.
Den reelle rækkevidde er, som vi kender det, meget afhængig af vejrforhold, kørselsstil, osv. Men med det helt store batteri i vores test, så opnåede vi en rigtig flot rækkevidde på omkring 200 km, med et halv-stort læs, i vintervejr med kuling på frysepunktet, og primært motorvejskørsel
Vi kan ikke finde data for den teoretiske ladehastighed. Det lykkedes ikke at komme over 47 kW på noget tidspunkt – batteriet havde været i drift i knap 3 timer, med en relativt stor belastning – så det burde have været varmt. En sommertest kan måske afsløre, om den vil lade hurtigere i varmt vejr.
Som det så tit ender, efterhånden, når man tester en elbil, så konkluderer man hurtigt, at det er en rigtig god bil – men er det så også en rigtig god elbil?
Som det ser ud lige nu, så er feltet stadig lidt begrænset, hvis vi skal være helt ærlige omkring batteristørrelser i denne kaliber.
VW/MAN har stadig kun deres e-Crafter med 35,8 kWh batteri, og sammenligning bliver kun endnu værre, hvis vi kigger på Renault Master E-Tech, der kommer med kun 33 kWh, samt en elmotor på kun 58 kW mod Maxus’ 150 kW.
Vi mener derfor, at Maxus p.t. har det bedste bud, hvis man er i markedet efter en stor varevogn.